Світова спільнота підтвердила підтримку Україні у питаннях розвитку логістики та відновлення інфраструктури

 

Під час заходу українська делегація представила пріоритети в питаннях відновлення транспортної інфраструктури:
- збільшення пропускної спроможності залізничних та автомобільних пунктів пропуску;
- розвиток портів Дунайського регіону;
- відновлення зруйнованої транспортної інфраструктури та відновлення функціонування всієї транспортної мережі України, включно з морським та авіаційним транспортом.

Окремо Україна ініціювала залучити діяльність МТФ до роботи з координації проєктів із відновлення. 

У рамках саміту українська делегація провела низку двосторонніх зустрічей із колегами з міністерств країн-учасниць МТФ, представниками Світового банку, Siemens Mobility та секретаріату Форуму. Зокрема, під час двосторонніх зустрічей із представниками США, Великої Британії, Німеччини, Швеції, Литви, Норвегії, Республіки Кореї, Канади, Молдови вдалося презентувати пріоритетні проєкти з відновлення у 2023 році. Йдеться про відновлення енергетичної, житлової, критичної та соціальної інфраструктури, базових послуг для найуразливіших верств населення, управління вибухонебезпечними об'єктами та розвиток приватного сектору. Країни висловили готовність взяти участь у відновленні конкретних проєктів, очікується подальші консультації сторін.

Окремою темою переговорів стала можливість передачі автомобільного транспорту для деокупованих територій. Це важливо в рамках повернення людей додому і відновлення транспортного сполучення з деокупованими регіонами. Готовність до співпраці в цьому напрямку висловила, зокрема, Швеція. З представниками концерну Siemens Mobility предметом зустрічі стала можливість постачання локомотивів для потреб "Укрзалізниці" та локалізації виробництва в Україні.

Розвиток пунктів пропуску через державний кордон та підвищення логістичної спроможності України стало темою переговорів під час зустрічі з партнерами. Так, триває робота над проєктом RELINK спільно зі Світовим банком, напрацьовується питання співробітництва з Литвою в рамках розбудови коридору Балтійське море - Чорне море - Егейське море в рамках розбудови трансєвропейської транспортної мережі (TEN-T).

 

Запит на консультацію
Для отримання консультації щодо вантажоперевезень заповніть будь ласка цю форму